به گزارش نور اقتصاد بوحید شقاقی شهری با بیان این که یکی از اصول مهم در فرآیند بودجه ریزی هر کشوری شفافیت است، گفت: بودجه کشور از ۲ بخش بودجه عمومی و بودجه شرکت های دولتی تشکیل شده است و تاکنون مجلس و دستگاه های نظارتی تنها به ۳۰ درصد بودجه کشور ورود می کردند.
وی با اشاره به ضرورت کاهش اعتبارات خارج از شمول در بودجه کشور افزود: برای سال ۱۴۰۰ اعتبار خارج از شمول برای دانشگاه های علوم پزشکی حدوداً ۱۰۵ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است؛ این یعنی یک هشتم بودجه عمومی کشور، مستثنی از هرگونه حسابرسی مالی بودجه ای هزینه می شود که این رقم بسیار زیاد و قابل توجه است. البته اعتبارات خارج از شمول هر یک از دستگاه ها مستحق بازبینی است.
استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی ادامه داد: وجود این اعتبارات علاوه بر اینکه نظارت ها را تضعیف می کند، شفافیت بودجه را نیز زیر سوال می برد. اعتبارات خارج از شمول در اکثر دستگاه ها وجود دارد و هدف آن بازگذاشتن دست مدیران برای هزینه کرد ضروری است. به نظر می رسد، هرگونه استثنا از نظارت در بودجه و یا هزینه کرد در قالب اعتبارات خارج از شمول باید به حداقل برسد و دستگاه های نظارتی نیز توان ورود به این مسائل را داشته باشند.
این کارشناس اقتصادی خاطر نشان کرد: بخشی از استخدام های بی رویه، اعطای برخی پروژه ها به واسطه رابطه و حقوق های نجومی از تمرکز بر اعتبارات خارج از شمول در بودجه تأمین می شود. البته وجود اعتبارات خارج از شمول برای انجام اقدامات فوری و ضروری توسط مدیران لازم است، اما باید سهم آن در بودجه بسیار ناچیز باشد.
ثروتمندان و تخفیف قیمت حامل های انرژی!
وی در خصوص سرنوشت اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در بودجه ۱۴۰۰ نیز اظهار داشت: مجلس به دلیل پذیرفتن کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ نمی تواند اصلاحات کلی در آن انجام دهد و تنها در جزئیات می تواند تغییراتی انجام دهد.
شقاقی ادامه داد: مجلس باید در بحث هدفمندی یارانه ها و اصلاح نظام یارانه ای با دولت بعدی هماهنگی نزدیکی داشته باشد، چرا که با توجه به پایان عمر دولت دوازدهم، ایجاد تعهدات برای دولت مستقر در این فرصت کم به صلاح کشور نیست.
این کارشناس اقتصادی با انتقاد از نقطه اثر نادرست اعطای یارانه ها در ایران گفت: در اکثر کشورهای دنیا یارانه به معنای حمایت از فقرا و نیازمندان است، اما متأسفانه در کشور ما این واژه در عمل به معنای حمایت از ثروتمندان است. چرا که اکنون افراد ثروتمند و دارای خانه و ماشین های لوکس در حال استفاده از تخفیفات حامل های انرژی و یارانه ها هستند.
وی افزود: در حال حاضر تصویر درستی از نظام یارانه ای در کشور وجود ندارد و دولت و مجلس باید برای اصلاحات جامع در نظام یارانه ای با یکدیگر همکاری تنگاتنگی داشته باشند و برنامه درستی را تدوین کنند، البته این موضوع با توجه به باقیمانده فرصت دولت فعلی نیاز به همکاری با دولت آتی دارد و مجلس نیز برای سال بعد نباید به این مسئله ورود کند.
در پی انتقادات کارشناسان و با هدف افزایش شفافیت در نحوه هزینه کرد دستگاه های دولتی، اخیراً کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ در بخشی از تبصره بیست و یکم مصوباتش دیوان محاسبات کشور را مکلف کرده، گزارش دوره ای شیوه استفاده از اعتبارات خارج از شمول را هر ۳ ماه یکبار به کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ارائه دهد.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |